Gjeti një derë të fshehur, pak minuta më vonë ai lajmëron ushtrinë

by admin

Çarë do të bënit nëse do të gjenit derën e një bote tjetër?

Kjo histori ndodhi në Ishujt Orkney, një arkipelag i vendosur në veri të Skocisë. Një fermer nuk e imagjinonte që, atë pasdite kur një stuhi e fortë goditi tokën e tij, ai do të gjente një nga gjetjet më të rëndësishme në histori.

Burri ishte duke parë dëmin e shkaktuar nga fenomeni natyror përmes dritares. Ai priti që shiu të qetësohej dhe vendosi të shkojë të shohë zonën. Ajo që e gjeti e la pa fjalë. Uji nxori barin dhe papastërtitë, duke zbuluar një derë të madhe të fshehur. Siç pritej, i tronditur dhe kurioz nga një zbulim i tillë i jashtëzakonshëm, me ndihmën e një lopatë ai filloi të heq një grumbull gurësh të grumbulluar.

Dukej një rrugë e pafund, sidoqoftë, sa më shumë të përparonte, aq më shumë mahnitej gjatë mënyrës se si ai gjente lëkurat, pajisjet e kuzhinës, sobat dhe rrobat shumë të vjetra në gjendje të mirë dhe të organizuar mirë, sikur dikush të kishte lënë vendin jo shumë kohë më parë, shkruan meganews.al. Por jo vetëm kaq, kishte një erë mjaft të çuditshme, e cila e shqetësoi atë dhe që nuk ishte gjë tjetër veçse paralajmërim i asaj që do të zbulonte.

Kur ai hapi derën, ai njeri ishte para një qyteti antik që nuk u zbulua kurrë më parë, ishte si të transportohej në të kaluarën!

Emri i saj është Skara Brae, që është tani një kopsht, por daton më shumë se 5000 vjet më parë. Kjo do të thotë se është një civilizim më i vjetër se piramidat e Egjiptit dhe megjithëse ishte fshehur për mijëra vjet, vendi mbetet i paprekur.

Fermeri, i tronditur nga ngjarja, informoi autoritetet dhe së shpejti shtëpia e tij u mbush me dhjetëra studiues dhe pjesëtarë të ushtrisë, pasi është një nga gjetjet më të rëndësishme arkeologjike në histori. Edhe pse dihet pak për këtë komunitet, dihet që qyteti u themelua midis 3180 dhe 2500 para Krishtit, dhe se midis 50 dhe 100 njerëz jetuan atje.

Besohet se për Skara Brae familja ishte qendra e organizimit të tyre, në të cilën askush nuk kishte më shumë fuqi se tjetri. Vendi i mrekullueshëm i gjetur ka disa shtëpi me shtretër, një gardërobë, një banjë në të cilën ata përdorën një sistem për të ricikluar ujin dhe veglat e organizuara në mënyrë të përsosur kuzhine, shkruan meganews.al.

Sidoqoftë, ajo që tërhoqi vëmendjen e ekspertëve është se kishte një shtëpi me një shtrat shumë më të madh se pjesa tjetër, menjëherë pranë rafteve të posaçëm për të ruajtur peshqit, shkruan meganews.al. Ekspertët parashtrojnë teorinë se disa njerëz e banuan këtë vend gjatë epokës së akullit në Britaninë e Madhe, tani për tani hetimet vazhdojnë dhe e panjohura mbetet e pazgjidhur.

Pse e lanë qytetin 2.500 vjet më parë?

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy