“Te zvogëlohet njerëzimi” shkencëtarët bëjnë paralajmerimin e fortë: Jemi të tronditur nga shenjat..

by admin

“Shenjat vitale” të Tokës janë më të këqija se në çdo kohë në historinë njerëzore, një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh ka paralajmëruar se jeta në planet është në rrezik.

Raporti i tyre zbuloi se 20 nga 35 shenjat vitale planetare që përdorin për të gjurmuar krizën klimatike janë në ekstreme rekord. Si dhe emetimet e gazeve serrë, temperatura globale dhe rritja e nivelit të detit, treguesit përfshijnë gjithashtu numrin e popullsisë së njerëzve dhe kafshëve.

Shumë rekorde klimatike u thyen me margjina të mëdha në vitin 2023, duke përfshirë temperaturën globale të ajrit, temperaturën e oqeanit dhe shtrirjen e akullit të detit Antarktik, thanë studiuesit. Temperatura më e lartë mujore e sipërfaqes e regjistruar ndonjëherë ishte në korrik dhe ishte ndoshta më e nxehta që ka qenë planeti në 100,000 vjet.

Shkencëtarët theksuan gjithashtu një sezon të jashtëzakonshëm zjarresh në Kanada që prodhoi emetime të paprecedentë të dioksidit të karbonit. Këto arritën gjithsej 1 miliard ton CO2, ekuivalente me të gjithë prodhimin vjetor të Japonisë, ndotësi i pestë më i madh në botë.

Studiuesit kërkuan një tranzicion në një ekonomi globale që i jepte përparësi mirëqenies njerëzore dhe reduktonte mbikonsumimin dhe emetimet e tepërta të të pasurve. 10% më e lartë e emetuesve ishin përgjegjës për pothuajse 50% të emetimeve globale në vitin 2019, thanë ata.

Shkencëtarët thanë:

“Jemi të tronditur nga egërsia e ngjarjeve ekstreme të motit në vitin 2023, të cilat shkaktuan shfaqjen e skenave thellësisht shqetësuese të vuajtjes. Kemi frikë nga territori i paeksploruar në të cilin kemi hyrë tani.”

Raporti theksoi përmbytjet e rënda në Kinë dhe Indi, valët ekstreme të të nxehtit në SHBA dhe një stuhi jashtëzakonisht intensive mesdhetare çoi në vdekjen e mijëra njerëzve në Libi.

Raporti thoshte se nga mesi i shtatorit, kishte 38 ditë me temperatura mesatare globale më shumë se 1.5C mbi nivelet para-industriale, që është qëllimi afatgjatë i botës për kufizimin e krizës klimatike. Deri këtë vit, ditë të tilla ishin një gjë e rrallë, thanë studiuesit.

 “Ne gjithashtu bëjmë thirrje që të stabilizohet dhe zvogëlohet gradualisht popullsia njerëzore me drejtësi gjinore përmes planifikimit vullnetar familjar dhe duke mbështetur arsimimin dhe të drejtat e grave dhe vajzave, gjë që redukton normat e lindshmërisë,” thanë ata.

Politika të tjera të rekomanduara nga shkencëtarët përfshinin heqjen graduale të subvencioneve të karburanteve fosile, rritjen e mbrojtjes së pyjeve, një zhvendosje drejt dietave me bazë bimore në vendet e pasura dhe miratimin e traktateve ndërkombëtare për t’i dhënë fund projekteve të reja të qymyrit dhe heqjen e naftës dhe gazit./Opinion

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy