Zbulohet arsyeja e rritjes së rasteve me sëmundjen që po prek shume të rinjtë

by admin

Kanceri i zorrës së trashë është një nga tumorët malinj më të diagnostikuar në botë. Megjithëse mosha mesatare e të diagnostikuarve është rreth 70 vjeç dhe shumica e pacientëve janë mbi 50 vjeç, të dhënat tregojnë për një rritje të madhe të rasteve tek personat e moshës 20 deri në 49 vjeç.

Studiuesit nga Qendra Gjithëpërfshirëse Lombardi e Universitetit Georgetown (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) kanë zbuluar se normat e kancerit kolorektal janë rritur ndjeshëm në pacientët midis moshës 20 dhe 49 vjeç gjatë 25 viteve të fundit. Nuk dihet saktësisht arsyeja e këtij trendi, por dyshohet se ka të bëjë me dietën dhe mikrobiomën.

Pas studimit të mikrobiomës së njerëzve me kancer kolorektal, ata zbuluan se përbërja e baktereve, kërpudhave dhe viruseve në tumorin e një personi ndryshonte ndjeshëm në varësi të faktit nëse ata ishin diagnostikuar në fillimin e hershëm (45 vjeç ose më të rinj) ose vonë (65 vjeç e lart). Këto rezultate mund të ndihmojnë në zgjidhjen e enigmës se pse më shumë të rinj po zhvillojnë kancer kolorektal, veçanërisht ata pa faktorë rreziku të njohur të identifikueshëm.

Gjetjet e studimit do të prezantohen në takimin vjetor të Shoqatës Amerikane të Onkologjisë Klinike 2023, në Çikago, në qershor.

“Të rinjtë me kancer kolorektal kanë kancere më agresive biologjikisht dhe çdo avantazh që ata kanë nga të qenit më të rinj eliminohet nga natyra më agresive e tumorit. Ne gjithashtu e dimë se, në pjesën më të madhe, gjenetika nuk shpjegon rritjen e kohëve të fundit të sëmundjes”, tha Benjamin Adam Weinberg, profesor i asociuar i mjekësisë në Georgetown Lombardi.

Përveç kësaj, ai shtoi: “Por ne kemi triliona baktere që banojnë në trupin tonë, duke përfshirë zorrët, disa prej të cilave janë të implikuara në zhvillimin e kancerit kolorektal, prandaj mendojmë se mikrobioma mund të jetë një faktor i rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes, pasi ndërhyn në ndërveprimin midis gjenetikës, mjedisit, dietës dhe sistemit imunitar të një personi”.

Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se disa mikrobe mund të ndikojnë në zorrën e trashë dhe të nxisin inflamacionin e indeve. Kjo mund të çojë në mutacione në ADN-në e qelizave të zorrës së trashë dhe më tej në kancer. Studiuesit e dinë gjithashtu se një lloj bakteri, Fusobacterium nucleatum (F. nuc), është i aftë të nxisë rritjen e kancerit duke shtypur përgjigjet imune në zorrën e trashë.

Weinberg dhe kolegët e tij shikuan ADN-në dhe mikrobiomën e tumorit të 36 pacientëve me kancer kolorektal, të cilët ishin diagnostikuar para moshës 45-vjeçare, si dhe mostrat nga 27 persona që u diagnostikuan pas moshës 65-vjeçare. Në total, ata zbuluan 917 lloje unike të baktereve dhe kërpudhave në tumore. Dr. Weinberg planifikon të zgjerojë këtë kërkim për të eksploruar më tej marrëdhënien midis mikrobiomës dhe faktorëve të tjerë që kontribuojnë në kancerin kolorektal.

Gjithashtu, do të marrë një vështrim gjithëpërfshirës në mikrobiomën qarkulluese në bakteret që mund të merren në një mostër gjaku dhe se si ai lidhet me bakteret e zorrëve dhe tumorit./a2news/

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy