Bëni kujdes! Ja 2 sinjalet paralajmëruese 24 orë përpara arrestit kardiak

by admin

Çdo vit, 450,000 amerikanë vdesin nga arresti kardiak, sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut të SHBA. Në Evropë, një rast i tillë ndodh çdo 45 sekonda.

Arresti kardiak mund të mos jetë aq i papritur, sipas një studimi të botuar së fundmi në The Lancet Digital Health, i cili pretendon se një në dy persona që kanë pësuar një arrest kardiak të papritur kanë pasur të paktën një simptomë paralajmëruese 24 orë para ngjarjes, që ndryshon midis të dy gjinive.

Dr. Sumeet Chugh, kryetar në kërkimin e elektrofiziologjisë kardiake, thekson se zbulimi i hershëm i shenjave paralajmëruese mund të shpëtojë jetë.

Çdo vit, 450,000 amerikanë vdesin nga arresti kardiak, sipas Institutit Kombëtar të Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut të SHBA. Në Evropë, një rast i tillë ndodh çdo 45 sekonda.

Simptomat tek meshkujt dhe femrat

Duke përdorur të dhëna nga dy studime në qytetet amerikane të Ventura (Kaliforni) dhe Portland (Oregon) mbi incidentet e arrestit kardiak, studiuesit krahasuan simptomat dhe zbuluan se 50% e njerëzve që pësuan një arresti të papritur kardiak u ankuan se përjetuan të paktën një simptomë karakteristike një ditë më parë, dhimbje gjoksi për burrat dhe gulçim për gratë.

Hulumtimi gjithashtu tregoi simptoma specifike në grupe më të vogla burrash dhe grash, si rritja e pulseve, simptoma të ngjashme me konvulsionet dhe simptoma të ngjashme me gripin.

Dr Chugh theksoi se dy simptomat kryesore nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht diçka të keqe por nevojitet kujdes kur hipertensioni, diabeti ose sëmundjet e zemrës bashkëekzistojnë, duke shtuar se aplikacionet inteligjente në të ardhmen do të jenë në gjendje të identifikojnë më mirë njerëzit që rrezikojnë arrestin e papritur kardiak.

Në çdo rast, studiuesit thonë se dhimbja e gjoksit e paprecedentë dhe e shoqëruar me gulçim, rritje të pulsit, marramendje, tendenca për të fikët, djersitje apo vjellje është një tregues për kujdes të menjëhershëm mjekësor.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy